Välkommen till Olnispa!

Olnispagården i Sälen är Transtrands sockens hembygdsgård. En mötesplats för festligheter och kulturella evanemang. Olnispagården visar även gångna tiders kultur, möbler, hantverk, textilier och litteratur.

OLNISPA BYSTUGA är en populär samlingsplats som hyrs ut för fester, bröllop, dop, konferenser, föredrag, kurser m m. Här finns också ett cafe med hembakat bröd, bakat i den egna bagarstugan.

 TRANSTRANDS HEMBYGDSFÖRENING arbetar aktivt för att bevara och åskådliggöra bygdens kulturarv. Föreningen har sin samlingslokal på Olnispa.

TRANSTRANDS SPELMANSLAG förvaltar och för en lokal musikskatt vidare och de uppträder ofta vid evenemangen på Olnispa.

BILDER

TITTA PÅ GAMLA BILDER!
Nu har vi börjat lägga upp bilderna i vår bilddatabas på vår hemsida hos Digital Kultur. På denna sida får du mera information!

KÄNNER DU IGEN DENNA BILD?
Hjälp oss att identifiera gamla bilder från bygden så att kommande generationer kan ta del av dessa. När ni tittar på bilder i våra album på web-sidan hos Digital Kultur kan ni själva direkt skriva in kommpetterande information.

HAR DU GAMLA BILDER som visar verksamhet, folk i arbete eller landskap och miljöer. Vi vill gärna skanna in dessa i vår bildbank. Bilderna får du tillbaks när vi skannat in dem. Kontakta Lars-Erik Nerback Tel 0280-22123  E-mail: lnerback@hotmail.com

AKTUELLT

VÄLKOMMEN TILL OLNISPAGÅRDENS VACKRA NATUR- OCH KULTURMILJÖ VID VÄSTERDALÄLVEN!

Öppet: Vecka 24 – 33.  Tisdag - onsdag – torsdag  Kl: 11.00 - 16.00
Sommarcafé med hembakat, matiga smörgåsar och pajer.

Onsdagar bakas lokalt tunnbröd ”kavelgris och stomp” till försäljning i bagarstugan. Ibland bakas det även tisdagar och torsdagar. Det finns alltid tillgång att köpa fryst tunnbröd. 

Välkommen till Olnispagårdens vackra natur- och kulturmiljö vid Västerdalälven!

Visning av gamla gården - Hembygdsgården
Olnispagården är en släktgård, med anor från 1500-talet som ligger vackert vid Västerdalälven. Enligt berättelser var det här som Gustav Vasa övernattade under sin flykt mot Norge och Olnispa Johanna bodde här till 1947.
I den gamla gården kan du ta del av hur folk levde och jobbade på 1700 - 1900 -talet.  Det är tidstypiska miljöer som har levandegjorts med gestaltande av människor och djur, ljud- och ljusillustrationer och berättarröster.

Utställningar:
- Kusagårds Dalahästsamling

- ”Hjort i Sälen” originalkonst i akryl och akvarell med dalahästen på eget vis i fokus. Hästen i alla dess former är mina vänner - Catta Hjort.

- Tidsresa i spåren efter Gustav Vasa
Följ med på en resa i tiden, i spåren efter Gustav Vasa och Olnispa Johanna för att upptäcka hur de levde förr. En tidsresa med inslag av magi, bokstavsjakt och busiga mörksuggor som letar efter den gåtfulla ”mörktassen”. Berättande på dialekt, om mat, fäbodar med mera.
Ulrika Lissmyr, kulturpedagog, författare och krönikör tar dig med på spännande historiskt äventyr för både barn och vuxna, i den gamla gårdens kulturmiljöer.
Tidsresan genomförd vecka 28/29.

CAFÉMENY

UTHYRNING AV  BYSTUGAN OCH UTEMILJÖN

Klicka för mera information!

GAMLA GÅRDEN
Den gamla gården har funnits på den här platsen minst sedan 1500-talet. Unikt byggnadsminnesmärke. Gå in på www.olnispagarden.com för att få mera information.


VAD HAR NYLIGEN HÄNT PÅ OLNISPA?
Klicka ovan och titta på bilderna!


TITTA PÅ GAMLA BILDER
 

BÖCKER OM GÅNGNA TIDER!

 Gå till denna sida för att se vad vi har att erbjuda.

VI FINNS PÅ FACEBOOK!
 

Om du klickar på bilden kan du bläddra i Olnispabroschyren och läsa denna!
 

BRA LÄNKAR FÖR ETT BESÖK:

Malung-Sälen Turism AB                     Malungs Hembygdsförening                                         Dalkarlsvägen
Malung-Sälens kommun                       Dalarnas fornminnes och hembygdsförbund                 Dalarnas Spelmansförbund
Lima Hembygdsförening                      Dalarnas Museum

 

Uppdaterad 2021-07-29