EVENEMANG - HÄNDELSER

 

Klicka på bilderna så visas de i stort format!  Bläddra vidare med knappen till höger som visas i varje bild!
 

Julmarknaden 2015

Julmarknad med luciakröning ägde rum lördagen den 5:e december i plusgrader men med några centimeter kvarliggande snö. Uppehållsväder tack och lov!  Som framgår av bilderna fanns många marknadsstånd med fina saker, fjällräddningen visade sin utrustning, en auktion där mycket fina saker skänkta från företagen i bygden ropades ut. Tomtefar och tomtemor fanns på plats.

Midsommar 2015

Midsommarfirandet gick av stapeln på sedvanligt sätt, fredagen den 19 juni. Vädret var bra. Mulet, lite vind och upphåll. Ett stort antal beskare kom till Olnispa, cirka 2500 - 2700 med alla barn och dräktklädda inräknade. Här nedan kan ni se några bilder från resningen av majstången.


 

Julmarknaden 2014

Lördagen den 29 november var marknadsstånden,skolbarn, spelmanslaget samt tomtefar och tomtemor på plats på Olnispa. Ett par minusgrader och ett tunt snötäcke på marken var idealiska förutsättningar.  Samtidigt med marknadsstånden och serveringen var det boksläpp i Janisstugan för hembygdsföreningens senaste byabok om Gusjön och Höknäs. Barnen fick komma med sina önskelistor till tomtefar och tomtemor.  Olnispa besöktes av ett par hundra personer.  Bilderna nedan visar hur det såg ut.


 

Spelmansstämma 2014

Lördagen den 26 juli
hölls årets Västerdalsstämma på Olnispagården i Sälen. Den hålls på olika platser i Västerdalarna sedan 1971. I år var det Transtrands spelmanslag som arrangerade med stöd av Dalarnas spelmansförbund. Stämman började med alla spelmanslag på utescenen klockan fem. Tillsammans spelade de låtar från Transtrand och sedan spelade respektive spelmanslag låtar från sina hembygder. Sedan flyttade musiken in i logen där det även dansades och med servering där man lyssnade

Innan stämman hölls en dansworkshop med 16 deltagare. Under kvällen ledde Maria Röjås en visstuga med 30-talet personer som lyssnade och sjöng med. Dessutom spelades det och sjöngs runt om på Olnispagården hela kvällen.

Sälendagen 2014

Inne på gamla gårdens tun visade medlemmar från hembygdsföreningen gångna tiders hantverk som utfördes på gården. Älvbrinken slogs med lie och höet hässjades sedan.

Grand Prix 2014

Som vanligt hade Grand Prix rallyt en station på Olnispa där de också kunde njuta av kaffe och smörgås. Några exempel på de bilar som kom in under dagen kan ni se nedan. Särskilt vill jag nämna en sportbil med namnet DeTomaso
. En argentinsk estanciaägare bestämde sig för att tillverka en sportbil och gav uppdrag till en italiensk designer att utforma karossen. Med motor från Ford i USA och växellåga från ZF i Tyskland byggde han bilen och satte argentinska flaggan och sitt brännmärke som emblem i ratt och hjulnav. Ett tiotal sådana bilar finns i Sverige.
 


Midsommar 2014

Midsommaren 2014 kom med kallt och stark nordanvind så att vinterkläderna kom i bruk igen. Trots det kalla vädret så kom över 2000 personer till midsommarfirandet på Olnispagården. Bildserien nedan visar förberedelserna med blommor, stång, utställningar och bakning. Många med blommor i håret väntade på de lövade båtarna med spelmännen. Dessa tågade sedan upp till stången som restes under musik och hjälpande tillrop. Sedan spelade musiken upp till dans kring stången där både ung och gammal deltog. Spelmanslaget avslutade med musik från scenen.


Valborg 2014

Valborg kom med kallt och snö! Brrrr. Trots detta samlades några tappra för att välkomna våren. Det var en klass från Sälens skola som ordnade tävlingar, fiskdamm samt grillade korv och hamburgare. Dessutom fick de hjälpa till att baka kavelgris. Galina och Eva bjud på en ypperlig musikstund i caféet och det hela avslutades med att Litrakören under Galinas ledning sjöng ett potpurri av vackra vårvisor ute vid elden.


Bildvisning Sörsjön

Söndagen den 6:e oktober visade hembygdsförening gamla bilder från Sörsjön. Bildvisningen skedde hos Dalen i Sörsjön och var välbesökt som ses av bilderna nedan. Fler bildvisningar efterfrågades när det hela vara slut.


Sälendagen 2013

Sälendagen genomfördes den 25 juli i strålande väder. Det var loppis på flera ställen i byn och på östra sidan hittade vi bondens marknad där olika produkter såldes. På Olnispagården förekom flera aktiviteter. Teater för barnen, Transtrands spelmanslag, paj-tävling, arbete på gamla gården och det traditionella ankracet m.m. På gamla gården visades hantverk och slåtter som det gick till i gamla tider. Törsten behövdes släckas i det varma vädret och mat serverades också till dem som arbetade.


Grand Prix 2013

Fredagen den 19 juli hade Grand Prix en av stationerna på Olnispa. Där fick man gå ner i Olnispas källare och träffa Gustav Vasa som ställde frågor till deltagarna. Sedan var det pilkastning från en sky-lift på liggande måltavla. Efter detta bjöds man på kaffe och smörgås i Bystugan. Det smakade säkert bra i det vackra men blåsiga och ganska kalla vädret.

Midsommar 2013

Midsommarafton firades i ett vackert men blåsigt väder. Som bilderna visar var antalet besökare som vanligt mycket stort på midsommarafton. På midsommardan var vädret sämre med regnskurar av och till och det gjorde sitt till för att visfestivalen på kvällen fick mycket få deltagare.

Valborg firades i ett kallt och blåsigt väder som knappast påminde om våren. Det gjorde däremot Litrakören som hälsade våren välkommen med sin fina sång. Elden spred också lite värme och påminde om den vår och sommar som är på väg.

Lördagen den 1 december var det julmarknad på Olnispa. Som ni ser av bilderna så hade vintern gjort sitt intåg och hälsade alla med snö, kyla och blåst. Men både Tomten och Tomtemor fanns på plats liksom hantverkare och scouterna med tillverkning och försäljning av fläskmonk som säkert smakade bra i det kalla vädret.

Sälendagen 2012, den 26 juli, genomfördes i strålande väder. Kanske den första regnfria dagen denna sommar.  Nedan ser ni några bilder från Olnispa med underhållningen för barnen, Transtrands spelmanslag och ankracet.

loading...

Sean Banan och hans medhjälpare kom på måndagen den 23:e juli till Olnispa för att roa barnen. Framträdandet var också ett led i att samla in pengar för att bekämpa barncanser då biljetter och överskott gick till detta ändamål. Som ni ser på bilderna nedan var det många besökare på plats, både barn, föräldrar och övriga.

Grand Prix 2012

 

Olnispagården var fredagen den 20 juli en av stationerna för Grand Prix 2012. Här samlades deltagarna med sina vackra bilar för frågor från Gustav Vasa som satt i sin källare och för en stunds fika och avkoppling.

Besök från Bompabacken

 

Onsdagen den 18:e juli hade Olnispa besök av boende på Bompabacken. Vid besöket fick de umgås kring kaffe och fika i en vacker och tilltalande miljö. Besöket var mycket uppskattat. På bilderna ser ni Bengt, Ingegerd, Karin och Greta njuta av kaffet.

Nationaldagen 2012 med invigning av Janisstugan

 

Nationaldagen firades med traditionella inslag av sång och flaggspel. I årets nationalfirande deltog även Sälens Scoutkår där de på Olnispas tun gräddade "fläskmonk" och kokade kaffe. Firandet på Olnispas scen avslutades med att Kjell Röngård invigningstalade för Janisstugan. Efter detta tågade man upp till Janisstugan och Kjell kunde klippa bandet och förklara den invigd. Besökarna fick sedan tillfälla att komma in och se det utmärkta resultate av hantverkarnas arbete.

Julmarknad


I soligt men blåsigt väder ordnade Sälens byalag och klass 6 i skolan en julmarknad på Olnispagården den 26 november. Här hittade man knallar med sina marknadsstånd, hästskjuts för barnen, bakning och café. Tomten kunde man också möta när han inte satt i "fjöset" på Olnispagården tillsammans med tomtemor och tog emot barnens önskelistor. Marknaden avslutades med att skolbarnens kör sjöng julsånger och att  Sälens lucia kröntes. Hembygdsföreningen började sälja nästa års sockenalmanacka.

Transtrands Hembygdsförening - Höstfest


Söndagen den 2:a oktober hade Hembygdsföreningen sin höstfest på Olnispa. Där berättade Elsie Wikström den intressanta och näraliggande sägnen om Gustav Vasa och Olof i Skogen sjöng och spelade för den fullsatta Bystugan. Kaffe och smörgåstårta serverades och avslutningsvis genomfördes dragningen av Hantverkslotteriet 2011. Vilka som vann de fina priserna kan du se om du går till sidan Hantverkslotteriet eller klicka på länken på startsidan. Nedan några bilder från festen.

Tollarspecialen 5 - 7 augusti 2011

 

I början av augusti genomfördes Tollarspecialen 2011 i Sälen med olika prov för hundarna. Lydnadsprov, agility (banhoppning) samt utställning ägde rum på Olnispa. Totalt deltog ca 600 hundar från ett flertal länder. Arrangemanget genomfördes till största delen i fint väder med regn enbart i på slutet av sista dan. Både deltagare, arrangörer och Olnispa var mycket belåtna med arrangemanget och det visade på Olnispas lämplighet för liknande aktiviteter.

KALASDAGARNA 28-30 juli 2011

 

Först bilder från ankracet på Sälendan när ankorna kommer i lastskopan till gamla bron där de hoppar ner i vattnet. Till att börja med i samlad tropp men sedan mer och mer utspridda närmar de sig målgången där en massa förväntanfulla lottköpare väntar på att deras anka ska komma först. När man konstaterat vilka som var de första så kunde ett antal mycket fina priser delas ut och bilderna visar de lyckliga vinnarna 3 till 1.

 

Janne Åström, Lill-Babs och Lyxorkestern gjorde ett fantiastiskt fint framträdande på sista Kalasdan med en av sommarens finaste kvällar. Tyvärr inför en alltför fåtalig publik. De som kom välkomnades av flera fina dräktklädda flickor och underhållningen inleddes med Lyxorkestern innan Janne Åström tog plats på scenen. I pausen gick Lyxorkestern kring bland publiken och underhåll och sedan dök också Lill-Babs upp. Hon intog scenen men sin vana trogen kom hon sedan ner igen bland publiken igen där hon underhåll både gammal och ung. Efter det fina programmet var klockan nästan tio och skymningen började sänka sig över Olnispagården.


Midsommar 2011

 

Midsommar firades med rekorddeltagande - ca 3000 besökare - och med regn runt omkring oss, men inget kom på Olnispa medan festligheterna pågick. Först mot slutet - vid halv femtiden - kom regnet. Nedan hittar ni några bilder från dekoreringen och resningen av midsommarstången. Bilder finns också från kornladan där Maud Åhn hade ordnat en fantistiskt fin utställning.

Nationaldagen 6 juni 2011.


Vädret var fint ända till strax efter 15:00. Flaggtåget hann över gångbron innan himlen öppnades. Den förberedda scenen övergavs och besökarna trängde ihop sig inne i Bystugan i stället. Där kunde firandet genomföras med tal, sång, musik och invigning av den nya lekstugan som Olnispa utökats med. Trots regnandet fanns det hundspann och fiskdamm på plats för barnen och en tipspromenad med ord på Transtrandsmål samt både hantverkslotteriet och ett lotteri för leksaker till den nya lekstugan. KLICKA PÅ BILDERNA!

Valborg 2011 firades i kallt och friskt väder. Soligt men kallt!  Eldningsförbud rådde men ett tillstånd erhölls när arrangörerna ordnat släckningsmöjlighet från en brandpost i närheten. På andra håll runt om i bygden kunde eldarna inte tändas!  KLICKA PÅ BILDERNA!

Sälen och vår bygd representerades av Tina Sköld på Vildmarksmässan 2011 som ägde rum på Stockholmsmässan 10 - 13 mars. Mässan besöktes av ca 50 000 personer.