Klicka på bilderna så visas de i stort format!  Bläddra vidare med knappen till höger som visas i varje bild!
 

Tidsresan. Ulrika Lissmyr, kulturpedagog, författare och krönikör har tagit oss med på spännande historiskt äventyr för både barn och vuxna, i den gamla gårdens kulturmiljöer.

Midsommar 2021. På grund av Coronarestriktioner kunde normalt midsommarfirande inte genomföras. Stången kläddes dock  och ett begränsat antal personer reste stången med hjälp av musik från Transtrands spelmanslag som bilderna visar.

Midsommar
Till midsommarfirandet på Olnispagården brukar det komma mellan 2-3000 personer . Bildserien nedan visar förberedelserna med blommor, stång, utställningar och bakning. Många med blommor i håret väntade på de lövade båtarna med spelmännen. Dessa tågade sedan upp till stången som restes under musik och hjälpande tillrop. Sedan spelade musiken upp till dans kring stången där både ung och gammal deltog. Spelmanslaget avslutade med musik från scenen.

Forkörare. Från Transtrand och andra platser i Dalarna drog man i februari till marknaden i Röros för att sälja sina varar samt skaffa andra som man ville ha med sig tillbaks. På sin väg till Röros övernattade man på Olnispagården.

Valborg brukar firas i kallt och friskt väder. Soligt men kallt!  Eldningsförbud rådde men ett tillstånd erhölls när arrangörerna ordnat släckningsmöjlighet från en brandpost i närheten. På andra håll runt om i bygden kunde eldarna inte tändas!  KLICKA PÅ BILDERNA!

Nationaldagen med invigning av Janisstugan 2012

Nationaldagen firades med traditionella inslag av sång och flaggspel. I årets nationalfirande deltog även Sälens Scoutkår där de på Olnispas tun gräddade "fläskmonk" och kokade kaffe. Firandet på Olnispas scen avslutades med att Kjell Röngård invigningstalade för Janisstugan. Efter detta tågade man upp till Janisstugan och Kjell kunde klippa bandet och förklara den invigd. Besökarna fick sedan tillfälla att komma in och se det utmärkta resultate av hantverkarnas arbete.

Grand Prix
Grand Prix rallyt har hat en station på Olnispa där de också kunde njuta av kaffe och smörgås. Några exempel på de bilar som kom in under dagen kan ni se nedan. Särskilt vill jag nämna en sportbil med namnet DeTomaso
. En argentinsk estanciaägare bestämde sig för att tillverka en sportbil och gav uppdrag till en italiensk designer att utforma karossen. Med motor från Ford i USA och växellåga från ZF i Tyskland byggde han bilen och satte argentinska flaggan och sitt brännmärke som emblem i ratt och hjulnav. Ett tiotal sådana bilar finns i Sverige.
 


Sälendagen
Sälendagen brukar genomföras i fint väder i slutet av juli. Det är loppis på flera ställen i byn och på östra sidan hittar ni bondens marknad där olika produkter säljs. På Olnispagården förekommer flera aktiviteter. Teater för barnen, Transtrands spelmanslag, paj-tävling, arbete på gamla gården och det traditionella ankracet m.m. På gamla gården visas hantverk och slåtter som det gick till i gamla tider. Törsten behövdes släckas i det varma vädret och mat serveras också till dem som arbetade.

Tollarspecialen

Tollarspecialen har vid flera tillfällen genomförts på Olnispa i början av augusti. med olika prov för hundarna. Lydnadsprov, agility (banhoppning) samt utställning ägde rum på Olnispa. Totalt deltas ca 600 hundar från ett flertal länder. Arrangemanget har genomförts till största delen i fint väder med enbart lite regn. Både deltagare, arrangörer och Olnispa var mycket belåtna med arrangemanget och det visade på Olnispas lämplighet för liknande aktiviteter.

Spelmansstämma
Västerdalsstämma har hållits på Olnispagården i Sälen. Den hålls på olika platser i Västerdalarna sedan 1971. Detta år var det Transtrands spelmanslag som arrangerade med stöd av Dalarnas spelmansförbund. Stämman började med alla spelmanslag på utescenen klockan fem. Tillsammans spelade de låtar från Transtrand och sedan spelade respektive spelmanslag låtar från sina hembygder. Sedan flyttade musiken in i logen där det även dansades och med servering där man lyssnade

Innan stämman hölls en dansworkshop med 16 deltagare. Under kvällen ledde Maria Röjås en visstuga med 30-talet personer som lyssnade och sjöng med. Dessutom spelades det och sjöngs runt om på Olnispagården hela kvällen.

Julmarknad
Julmarknad med luciakröning äger rum i början av december.  Som framgår av bilderna fanns många marknadsstånd med fina saker, fjällräddningen visade sin utrustning, en auktion där mycket fina saker skänkta från företagen i bygden ropades ut. Tomtefar och tomtemor fanns på plats.